20 Ağustos 2010 Cuma

Bebegin hazine sepeti

Evinizde bulunan gundelik esyalari kucuk bir sepete koyarak bebeginiz icin bir hazine sepeti hazirlayabilirsiniz.Bu fikri Defne bebekken ogrenmis ve cok sevmistim.
Derin yaklasik bir aydir desteksiz olarak oturabiliyor ve oyuncaklarla oynayabiliyor.
Yani Derin'in de hazine sepetiyle oynama vakti geldi.
Neler koyabiliriz sepete?
Bebegin sezgilerini harekete gecirecek,bebege zarar vermeyecek her sey olabilir.




Yiyecek Sepeti: Sert meyve ve sebzeler (Ben simdilik isiramayacagi seyler koyuyorum,limon ve havuc gibi, ama dilerseniz bebegin yiyebilecegi seylerden de bir sepet yapabilirsiniz.)
Muzik sepeti: cingiraklar,ksilofon,ucgen muzik aleti
Rengarenk sepet: Cesitli kurdeleler,yumaklar,degisik kumaslar

Mutfak sepeti:Nehale,mantar kavanoz kapagi,mikser ucu,cay suzgeci,ahsap oyuncak bicak
Bunlar sadece bir kac fikir.
Baska neler olabilir? Cesitli buyuklukte karton kutular,rulolar,yumurta kutulari,dogal sungerler,mutfakta kullandiginiz fircalar,deri anahtarliklar,kozalaklar,yapraklar,kucuk aynalar,mese palamutlari,matruska bebekler,celik tabak veya kaseler vs.
Objeleri isterseniz gruplandirabilir,isterseniz karistirabilirsiniz.
Onemli olan objelerin bebegin degisik duyularina (dokunma,duyma,gorme,tatma) hitap etmesi.Objeler temiz olmali,plastik olmamali ve surekli bebegin elinin altinda olmamali,ki ilgisi dagilmasin. Degisik gunlerde degisik objeleri cikarirsaniz bebegin ilgisini cekecektir.
Buyudukce bebeginiz degisik objelerin ne oldugunu sormaya baslayacak,gundelik hayatta kullandigimiz bu seylerin isimlerini ogrenmeye "Gercek" objelerle oynadiklari icin yaklasik 18.aya kadar ilgi cekiyor bu sepetler.
Cekmeceleri,dolaplari karistirirken bir de bu gozle bakarsaniz eminim cok sey cikacaktir karsiniza.Pamuk eller dolaplara,cekmecelere!


2 yorum:

  1. Sevgili IŞIL

    süper bir fikir. Eve gidince bende yapacağım :)

    Emziren anneler sitesine Dunya Saglik Orgutunun tablosunu önermişsin. Ben ondan birşey anlamadım. Kızım şimdi 9 ay 4 günlük. Kilosu 8 300 boyu 74 cm. tabloya göre kızımın kilosu ve boyu çok mu aşağısında :S

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Yasemin,
    ortadaki cizgiler persantil degerleri gosterir.Ornegin ortadaki 50 persantil cizgisi su demektir.Ayni yastaki 100 bebegi ele alirsak 50 bebegin agirligi o cizginin altinda,50 bebeginki de ustunde kalir.Senin bebeginin agirligina bakacak olursak 15 ila 50 persantil arasinda kaliyor,ki gayet normal bir agirlik.3 persantilden asagisi cok dusuk kabul ediliyor.Onemli olan bebeklerin istikrarli bir sekilde kilo alip buyumesidir.Boy olarak da uzun,97 persantilde. Yani ayni yasta 100 bebek ele alinirsa senin bebeginden uzun 3 bebek vardir,97si daha kisadir.Yani yasina gore uzun boylu bir bebek.
    Sevgiler

    YanıtlaSil