7 Ekim 2010 Perşembe

Sürpriz bir çekiliş

Ekim ayı, Attachment Parenting International tarafından Attachment Parenting (Doğal Ebeveynlik) ayı ilan edilmiş.
Ben de bu vesileyle,Defne'ye hamileyken alıp okuduğum,doğal ebeveynlik denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan Dr.William Sears'in, hemşire eşi Martha Sears'la beraber kaleme aldığı The Attachment Parenting Book adlı kitabı, bir okuyucuya hediye etmek istiyorum.
Bu kitap, bana her şeyden önce bir anne olarak kendime güvenmeyi ve iç güdülerimi dinlemeyi öğretti.Defne'nin ilk aylarında dönüp dönüp okuduğum bir kaynak oldu.
Searslar bu kitaplarında doğal ebeveynliğin esaslarını anlatıyorlar. Çok kısaca özetleyecek olursam, altı temele oturtuyorlar doğal ebeveynliği:
1.Doğumda bağlılık: Mümkünse doğal doğum yapın ve doğumdan sonra bebeğinizle başbaşa vakit geçirin.
2.Bebeğinizin isteklerine hemen tepki verin, ağladığında hemen kucaklayın ve bebeğinizi rahatlatın. Bebeğinizi ağlatarak terbiye etmeye çalışırsanız, zamanla ağlama sesi sizi rahatsız etmez,bebeğinize karşı duyarsızlaşır ve bebeğinizden uzaklaşırsınız.
3.Bebeğinizi emzirin.
4.Bebeğinizle beraber uyuyun.
5.Bebeğinizi kucaklayın. Kucaklayamadığınızda wrap ya da sling tarzı taşıyıcılar kullanın ki iki eliniz boşta kalsın ve normal hayatınıza devam edebilin.
6.Sınırları iyi ayarlayın.Bebeğinizi ihmal etmeden,kendinize vakit ayırmanın önemini unutmayın.
7.Bebeğinize karşı duyarlı olun."Kucağa alışır","kendi kendine uyumayı nasıl öğrenecek?","ne zamana kadar emecek?" diyenlere karşı dikkatli olun,teknik peşinde koşmayın.Bebeğinizin ihtiyaçlarına cevap verin.Karşılanmamış ihtiyaçlar,ileride problemlere yol açarlar.
Dr.Sears bu şekilde yetiştirilen çocukların, kendilerini her zaman güvende hissetikleri için, daha kolay bağımsızlaştığını, potansiyellerine eriştiklerini ve dengeli birer birey olduklarını söylüyor.
Okunmuş ve yıllardır rafımda duran bir kitap, ama gayet iyi durumda,hiç bir şekilde yıpranmış değil. Konuya ilgi duyan birileri tarafından yeniden okunmayı bekliyor.


Çekilişe katılmak için yapmanız gereken tek şey bu yazıya bir yorum bırakmak.
Kendi blogunuzda,Facebook ya da Twitter sayfanızda bu çekilişten bahseder, link verirseniz,her link icin bir hak daha elde edebilirsiniz.Bunu yaptığınız takdirde,lütfen ikinci bir yorum bırakıp beni haberdar edin.Sizinle irtibata geçebilmem için lütfen e-posta adresinizi bırakmayı unutmayın.(Profilinde e-posta bilgisi olmayan okuyucular için)

14 Ekim Perşembe günü saat 18.00'e kadar yorum bırakabilirsiniz.
15 Ekim Cuma günü kitabı kazanan kişiyi buradan duyuracağım.
Sevgiler ve bol şanslar!

Not:Kitap Ingilizce'dir.

14 yorum:

  1. Kitap Türkçe mi?

    Çekilişe katılmak isterim :)

    YanıtlaSil
  2. Facebook'ta paylastim, Tweet de dedim :) Baska ne yapabilirim cekiliste olmak icin :) Hepsine tek bir yorum yazip kirlilik de yapmadim bak :)

    YanıtlaSil
  3. Facebookta ve blogumda paylaştım :)

    http://turhan-yasemin.blogspot.com/2010/10/cekilis.html

    Facebook u tam bilmediğim için bu yolu seçtim :)

    http://www.facebook.com/event.php?eid=123232757732285#!/event.php?eid=123232757732285

    sayfa açılır mı bilmem eşimin adı turhan aytekin

    YanıtlaSil
  4. http://www.facebook.com/ilalsezin
    http://ilalveperisi.blogspot.com/2010/10/yeni-bir-blog.html
    https://twitter.com/?status=%22ilal%20ve%20Perisi:%20Yeni%20bir%20blog%22%20-%20http://bit.ly/bmCvm8%20via%20@Apture


    paylaşımları blog üzerinden yaptım..ama yaptım:)

    ilalsezin@hotmail.com

    şayet bana ulaşırsa bende okuyup notlarımı aldıktan sonra başka bir anneye ulaştıracağım..söz:)

    YanıtlaSil
  5. ben de dün yorum yapmıştım ama şu an göremiyorum olsun yine yaparım:)
    Sadece çocuklarımıza değil ileride çocuklarımızın eşi dostu olacak diğer çocukların ebeveynlerinin de bilgilendirmek adına hem bu konuda daha çok okumalı hem de öğrendiklerimizi, uyguladıklarımızı sitelerimizde paylaşmalıyız ki 1 aileyi bile etkilesek kardır.

    Bu arada facebook paylaşımım için;
    http://www.facebook.com/profile.php?id=705519752

    twitter paylaşımım için;
    http://twitter.com/#!/Missredsdiary

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Ben de doğal ebeveynliği merak ediyorum, içimden geldiği gibi yapıyorum bebeğimle ilgili çoğu şeyi, o yüzden kendime yakın bulacağımı zannediyorum:) Missred sayesinde öğrendim çekilişi, belki bana çıkar :) çıkmazsa da almam lazım
    Peri(Ayda'nın annesi)

    YanıtlaSil
  8. 49 günlük kızım, uğur böceğim Elif Alya'nın taze heyacanlı, acemi ama cesartli annesi Zerrin ben. sizden ve diğer tüm blogcu annelerden çok şey öğrendim... kızımı içimdeki sesi dinleyerek beraber büyümeyi arzu ediyorum sanırm doğru yoldayım, tüm itirazlara rağmen kızımı sürekli kucağımda taşıyorum, şimdi sling de aldım artık yorulmadan kolayca taşıyabileceğim de, gece koyun koyuna yatıyoruz, her ağladığında kucağıma alıyorum, her istediğinde emziriyorum, onunla sürekli konuşuyorum... içim kıpır kıpır, çok heyecanlıyım anne olduğum, kızım bana bu duyguyu yaşattığı için çok ama çokkkk şanslıyımm...
    çekiliş umarım bana çıkar, çıkmazsa alınacaklar listesine eklenmiş oldu...
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Bende tweetledim...
    http://www.denizkaragul.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  10. Bende Sears'ların A'dan Z'ye bebek bakımı isimli kitabı var. Bebebiğimin ilk haftalarında elimden dusurmemiştim. Simdi kizim 3 aya yaklasti ve ne zaman aklima bir sey takilsa bu kitaba basvuruyorum. Ben de dogal ebeveynlik yapmaya calisiyorum. Umarim ileride saglikli bireyler olur bebeklerimiz.

    YanıtlaSil
  11. ben de 4.5 aylık bir anneyim ve doğal ebeveynlik konusuyla ilgileniyorum. Şu sıralar ek gıda işini nasıl yapabilirim diye düşünüyorum. sitenizi çok beğendim. sevgiler
    sezin
    sezino@hotmail.com

    YanıtlaSil
  12. yeter emzirme dediler, hem de annem, 3 yaşına kadar emzirdim, kucağa alıştırmışsın sen bunu hep seni istiyor dediler ben cocuğumu zaten bunun için doğurdum dedim, ders arasında emzirmeye gelirken İETT otobüsüne çarptım, eşim evden bebeğimizle geldi çiçekcide polislerin karşısında emzirdim, bir yanımda yatmadı, istemedi, 5 aydan sonra.Yuvada kendi uyur, evde masaldan sonra pış pış ister, kime ne...Ev işi yaparken slingi sırtımıza bağladık, yürümeye başladığından beri süper yardımcı...
    Eşim işini kızımıza göre ayarladı bön bön baktılar, kafasında tokalarla sokaklarda dolaşmış, fırıncı gülmüş, biz de güldük geçtik:))
    Şimdi 3.5 yaşında,biz tam gün işe döndük o da tam gün kreşe gidiyor, mık demedi, korkmadık değil ayrılamayız diye, biz kapılarda ağladık ama.
    Kitap istemem, 3.5 yıldır her güncenizi okuyorum, haber edeyim dedim. Yeni bebeğinize de selamlar Defneye'de Naze'den öpücükler

    YanıtlaSil
  13. hediye kitap çok güzel gerçekten.Kampanyayı facede paylaştım.http://www.facebook.com/profile.php?id=609758467

    Özge ÇAY
    amastris_0074@hotmail.com

    YanıtlaSil