4 Ocak 2011 Salı

Defne'nin dogum gunu

Defne'nin dogum gunu icin iyi dileklerde bulunan herkese cok tesekkurler.
Cok guzel bir gun gecirdik dun.
Dogum gununden bir kac hafta once dusunmeye basladim. Defne icin sade ama eglenecegi bir dogum gunu planlamaya calistim. Once bir tema secip oradan mi yola ciksak diye dusundum. Defne'ye bir kac oneri sundum: Cicek,prenses,dinazor ve gokkusagi. Defne gokkusagini secti. Bunun uzerine dekorasyon malzemelerini gokkusagi renklerinde sectik. Ki zaten, duvara astigimiz dogum gunu banneri,bir kac yildizli sus ve balon haricinde sus kullanmadik, sade olmasini istiyorduk ortamin.
Ben isin rituel kismini onemsedim daha cok. Ileride geriye donup baktiginda sevgiyle animsadigi seyler olsun istedim ve bundan sonraki dogum gunlerinde de tekrarlayacagimiz bir kac gelenek yaratmak istedim kendimce.

Oncelikle dogum gununden bir gece once Defne'yi yatirirken ona bir siir okuduk.

When I have said my evening prayer,
And my clothes are folded on the chair,
And mother switches off the light,
I'll still be ___ years old tonight.
But from the very break of day,
Before the children rise and play,
Before the darkness turns to gold,
Tomorrow, I'll be ___ years old.
___ kisses when I wake,
___ candles on my cake.

Sairi bilinmeyen bu siiri biraz degistirerek Turkce'ye cevirdim. Defne cok sevdi ve bir kac kez okuttu bunu bize o gece.

Aksam olup dislerimi fircaladigimda
giysilerimi katlayip dolaba kaldirdigimda
ve annem isigi sondurdugunde
bu gece,halen 3 yasinda olacagim
yarin sabah gunes dogunca
cocuklar uyanip oynamaya baslayinca
karanlik yerini aydinliga birakinca
4 yasinda olacagim

4 opucuk ben uyaninca
4 mum pastamin ustunde

Dun blogta yayinladigim kucukluk fotograflarini Defne'ye gostererek nasil dogdugunu ve nasil buyudugunu ona anlatmaya calistim.

Normalde hic uyanmayan Defne o gece heyecandan bir kac kez uyandi :) Sabahleyin hediyelerini acti,kahvaltisini yapip arkadaslarini beklemeye basladi. Saat 12.00 de arkadaslari gelmeye basladi. Defne'yle beraber toplam 7 cocuk vardi.




Bu ahsap dogumgunu halkasi, benim cocuklugumdan cok sevdigim bir sey. Almanlarin dogumgunlerinde geleneksel olarak kullandiklari bir sey bu. Anaokulunda pasta kesilmez,bu mumlari ufleyip dogum gunu sarkisi soyleyerek kutlanirdi dogum gunu.
Bu halkada 12 tane mum koyma yeri var.Cocuk buyudukce suslerden birini cikartip yerine mum koyuyorsunuz.Bu halkayi Waldorf oyuncaklari satan bir yerden aldim.

Biraz bir seyler yedikten sonra batik boyama yaptik. Beyaz mendilleri keceli kalemle boyayip alkol damlatarak batik yaptilar. Cok guzel desenler cikti ortaya.Bunun detaylari Pink and Green Mama'dan.




Ortuler oyuncak bebekler icin battaniye olarak kullanilabilir.

Daha sonra oyunlar oynadik evde. Ingilizlerin "Pass the Parcel" adli bir oyunlari var,dogum gunlerinde oynadiklari.
Cocuklar yan yana oturup buyuk bir hediye paketini sirayla yanlarinda oturan kisiye veriyorlar. Paket kat kat hediyelerle dolu. Bu sirada muzik caliyorsunuz ve muzigi durdugunuz anda paket kimin elindeyse paketi aciyor,sadece bir katini.Icinden minik surpriz bir hediye cikiyor. Hediyesini alan kisi oyundan cikiyor ve boylece paket bitene kadar devam ediyor. Paketin icine kucuk atistirmalik biskuvi,kuru uzum,tahilli barlardan koydum.
Sonra parca pincik ettikleri hediye paketlerini havalara atarak cok gulup cok eglendiler.
Hava kabarcikli naylonlar almistim parti malzemeleri satan bir yerden. Onlarin ustunde ziplayip baloncuklari patlatmaktan cok hoslandilar.
Bazilari balonlarla oynadi,bir kac tanesi saklambac oynamaya basladi.
Buralarda adet olan parti cantasi yerine baska bir sey yaptim. Parti cantasina genelde kucuk plastik oyuncaklar,cikolata,seker vs konuluyor. Onun yerine gelen her cocuk icin bir kitap alip,paketledik,bir sepetin icine koyduk. Eve gitme vakti gelince,sepetten bir tane paket sectiler.

Derincik de cok uyumluydu, onca kalabaliga, gurultuye ragmen sakindi.
Parti munasebetiyle teyzesinin hediyesi bir gomlek giydirdim Derin'e :) daha onceleri buyuk geliyordu. Yurumeye de basladi ya, bu gomlegi de giyince iyice bebeklikten cikti,cocuk gibi oldu.



Sizler nasil kutluyorsunuz dogum gunlerini? Tekrarladiginiz ritueller var mi?

15 yorum:

  1. benim en sevdiğim ritüel annemin her yıl ama usanmadan ve 1 kerecik bile şaşmadan her yıl doğduğum saatte arayarak doğum günümü kutlamasıdır:)) bayılırım buna....

    mutlu yıllar defneeeee
    yolun aydınlık, gönlün de sevgi dolu olsun tüm hayatın boyunca.
    sevdiklerin dizinin dibinde, gülümsemen de güzel yanaklarında olsunn...

    YanıtlaSil
  2. çok çok güzel bir doğum günü kutlaması olmuş...
    Doğumgünü halkasına bayıldım. Doğumgünü, yılbaşı vs. gibi günler için aile ritüelleri geliştirilmeli diye düşünüyorum. Biz Mira'dan önce bu tip kutlamaları pek yapmazdık - benim doğumgünümün yılbaşından hemen sonra olup araya kaynaması gibi bir durum söz konusuydu - Ancak Mira ilk doğumgünden itibaren o günün kendi için özel bir gün olduğunu farkında... biz ise henüz pastada mum üfleme dışında güzel bir rituel geliştiremedik üzerine :P
    Evde değil ama Mira'nın okulunda güzel bir rituelleri var doğumgünü için... Çocuklar halka halinde oturuyor, ortaya bir mum veya ışık kaynağı koyuyorlar, doğumgünü çocuğu eline bir dünya alarak ışığın etrafında kaç yaşındaysa o kadar tur atıyor ve hep birlikte sayıyorlar; sen doğduktan sonra dünya güneşin etrafında 1,2,3... tur attı ve sen artık 3 yaşındasın... diyorlar... sonra mumu üflüyorlar :)

    YanıtlaSil
  3. Harika fikirler bunlar Isil! Bayildim. Mumluga ve suslerine de bayildim! Ne kadar guzel eglenmis minikler. Burada genelde anneleri yedirme icirme seklinde geciyor dogumgunleri. Cocuklarin oynamasi ikinci planda kaliyor. Oysa amac o! Dur bu postun bir ciktisini alayim en iyisi ben :D Diger yandan o paketi bir cocugun digerine verme meselesinde cok egleniyorlar. Icinden ne cikacak diye cok merak ediyorlar. Heyecanlari gozumun onune geldi :)

    YanıtlaSil
  4. güzel kızınızın yeni yaşı kutlu olsun..sevgiler..

    YanıtlaSil
  5. Nefis, hepsi çok güzel. Gözlerim doldu Işıl, ne güzel düşünmüşsün!

    Sevgiler, tekrar mutlu seneler.

    YanıtlaSil
  6. Nazan,
    guzel fikir :) Defne'yi arayabilirim ben de ama Derin sabah beste dogdu,onu aramasam daha iyi herhalde ;)
    Banu,
    Mira'nin okulundaki rituel de cok guzelmis.Montessori'ye mi gidiyor Mira? Boyle bir sey Montessori okullari yapiyor yanlis hatirlamiyorsam.
    Dilek,
    begenmene sevindim.Bu arada Acalya'yla beni konusmussunuz :)
    Architect ve Elifcim, tesekkurler :)

    YanıtlaSil
  7. Evet kulagin cinlamakla kalmadi degil mi :P Facebook'ta konustuk alenen hemi de :P Su senin 4 yasla ilgili yayimladigin yaziyi Selen de Facebook'tan yayimlamis. Ben de Isil'dan mi diye sormustum. Acalya seni bilmiyormus, ben de iki cocugunu birden emziren bir anne desem, suda dogum desem, sling desem dedim. Ziyaretine geldi :) Dilerim dostlugunuz baki kalir... Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  9. komik isimli bitkiye biraktiginiz yorumdan sonra buradayim, akla geliyorda kimse ima etmemisti:)))

    YanıtlaSil
  10. bizim rituelimiz cocuklarin ellerini boyayarak bir kartona el izlerini cikarmalari cok egleniyorlar bende vernikleyip sakliyorum kartonlari. Yuzlerine ozel boyalarla kedi, palyaco makyaji yaptim annelerine alerjileri olup olmadigini sorarak. Bahcede bir suru oyunlar oynandi en son hediyeleri beraber actilar tum kafalar paketlerin ustunde tokustu. Giderken bazi cocuklar begendikleri hediyeyi goturmeye kalkistilar. Anneler cocuklari birakip gittiler ilgincti. Ben dogumgunu halkasina bayildim pastayi zaten yemiyorlar cocuklar ziyan oluyor. Birde gecen sene minikler diye yapmadim bu sene cam kavanozlara bitkileri dikip bir minik evren yapacagim yosunlarla vs bunun ingilizce bir adi var ama unuttum. Defneye nice keyifli yillar dilerim.

    YanıtlaSil
  11. Beste hosgeldin :)
    cok guzel fikirler sizinkiler de.Yosunlarla minik evren yapmak fikri de harika..Fairy Garden gibi bir sey mi dusundugun,gerci onda yosundan ziyade minik bitkiler kullaniyorlar ama..merak ettim ben de simdi,Ingilizcesini hatirlarsan yazarsan sevinirim.

    YanıtlaSil
  12. buldum buldum adini "terrariu"m surada da nasil yapildigi anlatiliyor:)yosunlar bitkilerin ustunu kaplamak icin
    http://www.gardenguides.com/81995-plant-terrarium-jar.html

    YanıtlaSil
  13. Cok tesekkurler Beste,simdi o linke gidiyorum :)

    YanıtlaSil
  14. Herşey gönlünüzce olsun.

    YanıtlaSil
  15. beste bu terrarium u doğumgününe nasıl uyarlıycaksnnnn zlskrt@hotmail.com

    YanıtlaSil