21 Şubat 2011 Pazartesi

Bebegimi nicin aglatarak uyutmuyorum? (2)

1) Uzun sure aglamak bebeklerin beynine zarar verir.
Uzun sure aglatilan bebeklerde olusan kortizol beyne toksik etki yapar. Bu bebekler uzerinde yapilan arastirmalar, bu sekilde yetistirilen bebeklerin ileride agresif ve anti sosyal olduklarini,okul hayatlarinda basarisiz olduklarini ortaya koymaktadir.
http://news.bbc.co.uk/1/hi/8636950.stm
http://www.askdrsears.com/html/10/handout2.asp

2) Aglatilan bebek, kendini guvende hissetmeyecektir. Davranissal, fiziksel ve duygusal gelisimi de gercek potansiyeline ulasamayacaktir.

3) Aglatilan bebek, anne-babasindan duygusal olarak kopacaktir. Aglatilan bebekler, bir  kac gun icinde aglamayi kesip uykuya geciyorlarsa, bu onlarin bir seyleri ogrendiginin gostergesi degildir. Bebek, anne-babasindan tepki alamayinca, caresizligi ogrenir, umut etmemeyi ogrenir, bu yuzden uykuya gecer.

4)Anne-baba, bebegi aglatmayi sectigi icin, bebegin aglamasina duyarsiz hale gelecektir; bebegiyle arasindaki bag zayiflayacaktir.

5)Dunyanin en unlu pediatristlerinden biri olan Dr. Sears bu konuda ebeveynleri ozellikle uyarir:
"Beware of sleep trainers" yani uyku egitmenlerine dikkat edin der.

With most of these baby-training regimens you run the risk of becoming desensitized to the cues of your infant, especially when it comes to letting baby cry it out. Instead of helping you to figure out what baby's signals mean, these training methods tell you to ignore them. Neither you nor your baby learn anything good from this.

Bebege uyku egitimi vererek bebeginizin verdigi isaretlere karsi hassasiyetinizi yitirirsiniz, ozellikle de onu aglamaya biraktiginizda. Bu metodlar, size bebeginizin verdigi sinyalleri okumayi degil,bunlari hice saymayi ogretir. Bunun ne size, ne de bebeginize faydasi vardir.

http://www.askdrsears.com/html/7/T070700.asp

6) Bebeklerin sevgiye ve sefkate ihtiyaci vardir. Bu ihtiyaclari zamaninda ve gerektigi gibi karsilanan bebekler, ozguven duygusu icinde yasarlar ve buyudukce bu duyguyu icsellestirirler.
 Ihtiyaclari karsilanmis bebekler, yetiskinliklerinde dengeli bireyler olurlar.

7)Bebegi aglatarak uyutmak, bebegin uyanma sebeplerini ortadan kaldirmaz. Dr. Sears der ki,bebeklerin gece beslenmek icin uyanmalari normaldir, sik sik uyanmalari normal degildir. Bebegin uyanma sebeplerini arastirabilir, bunlar icin cozumler uretebiliriz. Elizabeth Pantley'in de bu konuda yazilmis kitaplari var, Turkce'ye de cevrilmis. Pantley'in kitabini Defne bebekken okumustum. Tam olarak cozmedi sorunumuzu ama faydali bilgiler edinmistim.

http://www.askdrsears.com/html/7/T070300.asp
http://www.pantley.com/elizabeth/books/0071381392.php

 8)Yine Dr. Sears'a kulak verelim:

On the surface, baby training sounds so liberating, but it's a short-term gain for a long-term loss. You lose the opportunity to know and become an expert in your baby. Baby loses the opportunity to build trust in his caregiving environment. You cease to value your own biological cues and judgment and follow the advice of someone who has no biological attachment, nor investment, in your infant.
 yani
Bebege uyku egitimi vermek cok ozgurlestirici gibi geliyor kulaga, ancak uyku egitimi kisa vadeli kazanim icin uzun vadeli kayiptir. Bebeginizi tanima ve onun hakkinda uzman olma firsatini kacirirsiniz. Bebeginiz cevresine guven duyma firsatini kacirir. Kendi biyolojik yargilariniza guvenmeyi birakir,bebeginizle biyolojik hic bir bagi olmayan, yatirimi olmayan birinin tavsiyesini takip etmis olursunuz.
Baska bir pediyatrist Dr. Jay Gordon, geceleri defalarca uyanmaktan yorulmus, bikmis anneleri anliyorum diyor ve ekliyor:

I don’t recommend any forced sleep changes during the first year of life. Probably the only exception to this would be an emergency involving a nursing mom’s health. There are many suggestions in books and magazines for pushing “sleeping through the night” during a baby’s early months or during the first year. I don’t think this is the best thing to do and I am quite sure that the earlier a baby gets “non-response” from parents, the more likely he is to close down at least a little.
Don’t get me wrong. I love the family bed, child-led weaning and cuddling all through the first, second, third year or more if it’s working well and if the family is doing well. Don’t let anyone convince you that this is a harmful choice or that there will be “no way” to get him out of your bed if you don’t do it now. Don’t believe anyone who says that babies who cuddle and nurse all night long “never” learn to self soothe or become independent. This is simply not true but it sells books and the myths stay in our culture.


Yasamin birinci yili icin zoraki uyku degisikliklerini kesinlikle onaylamiyorum. Tek istisna emziren annenin sagligiyla ilgili acil bir durum olabilir. Ilk aylarda veya ilk yilda bebegin gece boyu deliksiz uyumasi icin tavsiyelerde bulunan pek cok kitap var. Bunun yapilacak en iyi sey oldugunu dusunmuyorum ve bir bebegin ebeveyninden tepki almama yasinin kuculdukce, kendini kapatma ihtimalinin o derece artacagini dusunuyorum.
Beni yanlis anlamayin. Aile yatagini, cocugun emmeyi kendi kendine birakmasini, birinci,ikinci,ucuncu yilda ve otesinde kucaklamayi seviyorum, aile bundan memnun ise. Hic kimsenin sizi bunlarin cocugunuz icin zararli olduguna ikna etmesine ya da cocugunuzu kendi yataginizdan "simdi" cikarmazsaniz asla cikaramayacaginiza ikna etmesine izin vermeyin. Bebeginizi geceleri kucaklarsaniz ve emzirirseniz asla kendi kendini sakinlestiremeyecegini ya da bagimsizlasamayacagini soyleyenlere inanmayin. Bu dogru degildir ama bebege kendi kendine uyutmayi ogretme fikri kitap sattirir ve bu mitlerin kulturumuzde kalmasini saglar.

Dr. Jay Gordon'un 1 yasindan buyuk bebeklerle ilgili uyku onerilerini surada bulabilirsiniz:
http://drjaygordon.com/attachment/sleeppattern.html

9) Uyku egitimi bireyin kendini degersiz gormesine ve depresif bir kisilige sahip olmasina sebep olur.
http://www.rickross.com/reference/gfi/gfi7.html

10)Bebeklerin 7/24 ebeveynlige ihtiyaci vardir. Gunduzleri onlara nasil sevgi ve sefkatle yaklasiyorsak, gece de aynisini surdurmeliyiz. Bebeklerimizin ve dunyamizin  duyarsizliga degil,sefkate ihtiyaci var.


Bir onceki yazima yorum birakan sevgili annevebebisinin acik yurekliligiyle soyledigi gibi

Acikca soyleyeyim; cocugunuz dogduktan sonraki ilk 2 yili UNUTACAKSINIZ! O kadar. Durumu kabullenip, gunu kurtarmaya calisacaksiniz. Su olmadi, bu olmadi, ne zaman olacak, neden olmadi, simdi uyumazsa sonra nolur.. gibi seylerle kafanizi yormayacaksiniz. Hepsi geciyor. Tek yapmaniz gereken beklemek. Elbette gunu kurtaracak careler arayacak insan, uykusuzluk yorgunluk insani cileden cikariyor ama cozum diye onumuze sunulanlar ne kadar samimi, dostane, anne ve bebek dostu cozumler, ona da bakmak lazim..

Ben Defne kucukken, o gunduz uyudugu zamanlar uyumaya calisarak telafi etmeye calisiyordum yorgunlugumu. Ikinci cocukta boyle bir sansiniz pek olmuyor ne yazik ki, ama bu sefer de butun bunlarin gececegi bilgisiyle daha rahat olabiliyor, daha kolay katlanabiliyorsunuz. Bir de geceleri kac kez uyandigimi saymam, saate bakmam :)


Bu yaziyi yazarken Phd in parenting adli blogdan yararlandim.  Bu blogta uykuyla ilgili daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Ayrica Dr. Jay Gordon'un sitesinde Dr. Ferber'in geri adim attigini, cocuklarin aile yataginda da saglikli uyku aliskanliklari kazanabilecegini soyledigini okudum. Meraklilarina duyurulur!






















20 yorum:

  1. cok guzel derlemissin eline saglik Isil! sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık...

    Benim kızım(15 aylık) akşam yattı mı sabah uyanır. Ya da susadığında uyanır. Suyunu içtikten sonra tekrar uyur.Yani geceleri emmez. Bu bebekte sorun ne diye soracaksın.

    Bizim sorunumuz hemen uyumuyor. Yeri geliyor saatlerce beni emiyor. Memede uyuduğu zamanlar çok oluyor. İşte alıştırma memeden kesince zor olur diyorlar. ilk çocuk acemiyim ne yapacağımı şaşırdım.
    Ne yapmam lazım.

    YanıtlaSil
  3. Son cumle supermis yalniz " Dr. Ferber'in geri adim attigini, cocuklarin aile yataginda da saglikli uyku aliskanliklari kazanabilecegini soyledigini okudum. Meraklilarina duyurulur!" :))

    YanıtlaSil
  4. hay kalemine sağlık !:)

    YanıtlaSil
  5. Son söyledigin önemli bir baska detay gercekten. Saate bakarak, sayarak, kac kere uyandi, kac kere süt emdi, kac kere cis-kaka yapti, kac dakikada tekrar uykuya daliyor, kac saatte tekrar acikiyor gibi sorularla büyümemeli bebekler. Her cocuk birbirinden farkli, sagda solda gördügümüz sayilar, ölcüler, ancak ortalama degerler olabilir, bir fikir vermek icindir ama tuhaf bir sekilde anneleri huzursuz etmekten baska bir seye yaramiyor. Yazina genel olarak yerden göge hak veriyor ve Ayca gibi "hay kalemine saglik"tan baska bir sey demeye gerek görmüyorum :)

    YanıtlaSil
  6. Tesekkurler begendiginize sevindim.
    Yasemin,bazi bebekleri uyutmak uzun suruyor,benim kizim da oyleydi. Bu konuda ne yapilabilir bilmiyorum. Buydukce kolaylasiyor ama. Defne 2 yas civarindayken once emzirip sonra kitap okuyup sonra da yanina yatarak uyutmaya basladim.Boylece memede uyuma aliskanligi kirildi yavas yavas.

    YanıtlaSil
  7. Bir önceki yazıyı şimdi okudum, yorumları da okudum, baktım ki ismim de anılmış "...falan dedi" diye. Cevap veremedim, yorumlara kapanmış.

    Çok güzel bir yazı yazmışsın Işıl, tebrik ederim.

    Türkiye'de yaşayan "trendy" anneler şu an 1950'li yıllarda Amerika'nın geçtiği, bitirdiği o ebeveynlik yoluna henüz yeni girdiler ne yazık ki...Bu yola onları sokmak için uğraşanları, 30 yıl sonra torunlarına bakarken görmek isterim...

    YanıtlaSil
  8. Acalya,
    tesekkurler.Yaziyi yoruma kapattim cunku Mevlana'nin bir sozu vardir ya "ne kadar anlatirsan anlat,anlattiklarin karsindakinin anladigi kadardir" diye, oyle iste.. Daha fazla zaman ve enerji harcamanin anlami yok.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. 1 saati bulan sallayarak uyutmalardan artık yorulduğu/yıprandığı için 1 yaşındaki kızında ağlatma yöntemini deneyen ve 4. günün sonunda başarılı olan bir arkadaşım var (Denemelerinin ilk gününde baba ağlamaya dayanamadığı için evden çıkıp gitmiş). Ancak bu başarı sadece 3 ay sürdü ve 3 ay sonra herşey eski haline döndü. Kuzucuk ağladığıyla, anne ve baba da gerildikleriyle kaldılar.
    Benim civciv 7 aylık, gece uykusuna kucakta şarkılar söyleyerek uyutuyorum. Gece en az 3 kez uyanıyor, emzirip uyutuyorum (Üstelik işim gereği sabah 6.30'da evden çıkarım). Kuşumun gece uyanmaları felan beni zerre rahatsız etmiyor. Aksine bu anları anne-kız başbaşa geçirebileceğimiz çok özel anlarmış gibi hissediyorum.
    Bir düzen/yöntem geliştirmeye çalışıp başarılı olamayınca sinirleri bozulan, işlerin daha da sarpasardığını duyduğum o kadar çok örnek var ki. Oluruna bırakmak en güzeli, en rahatı.

    YanıtlaSil
  10. Ben de bazen bu yöntemi denemeli miydim diye düşünüyordum. Ama kıyamadım oğluma. 18 aylık ve emerek uyuyor. Bu yüzden de birlikte yatıyoruz. İçimi rahatlattı yazınız.

    YanıtlaSil
  11. ben taze anneyim bebeğim 3.5 aylık. Oğlum son 1 aydır akşam 19:30- 20:00 saatleri arasında meme emiyor ve kucakta uyukluyor. bende yarı uyur haldeyken yatağına yatırıp emzik veriyorum bir süre sonra emziği kendisi atıyor. gece 4 ve sabah 6:30 da iki defa uyanıp karnını doyuruyor.Gece uyanmalarında o ağlamaya başlamadan alıp emzirmeye çalışıyorum ki uykusuna devam edebilsin. Gündüz ise uykusunun geldiğini hissettiğimde yatağına yatırıp emziğini veriyorum bir iki dakika içerisinde uykuya dalıyor.gerçi oğlum daha çok küçük büyüdükçe bu gece rutini değişebilir. ne dersiniz doğru yolda mı ilerliyorum?

    YanıtlaSil
  12. ordan oraya tıklaya tıklaya yazınızla karşılaştım. uzun süredir düşünüp duruyordum, uyumasını öğretmek uğruna oğlumu nasıl dakikalarca ağlatırım ben diye. kanıt veya kaynak göstermeniz de şart değildi. birilerinin bu yöntemi sevmediğini söylemesi bile beni rahatlattı. ferber'in geri adım atmış olması yüreğime su serpti :)

    YanıtlaSil
  13. Merhabalar Işıl,
    Beraber uyumak konusunda birincil elden tecrübelerle ilgili araştırma yaparken bloguna rastladım. Ben de bebeğimle beraber uyumak konusunda kararsız kalmış durumdayım. Seni bu konuda tecrübeli bir anne olarak gördüğümden, bazı sorularım olacak. Müsait bir zamanında ekli yazıma görüşlerini duymak isterim.
    Zamanın için şimdiden teşekkürler.
    Sevgiler
    http://www.bebekveben.com/2011/11/17/berabermi-ayrimi-iste-butun-mesele-bu/

    YanıtlaSil
  14. Son zamanlarda bu kadar icimi rahatlatan baska bir yazi daha okumamistim..tesekkurler..

    YanıtlaSil
  15. Allah razı olsun.Beni bu yazınızla sıkıntıdan kurtardınız.Şu anda ağlıyorum gerçekten.Aylardır uyku ile ilgili neler araştırdım.Hırs yaptım.Hepsini denemeye kalktım.Her gün başka yönteme ikna oldum.Bu gün sinirlerim bitap, oğlum mutsuz.Kendi ellerimle çocuğumu mutsuz, zor, her şeyden önemlisi bana uzak bir çocuk yapacağım.Az kaldı.Kendi kendine neredeyse uyuyan çocuğum benim gerginliğim yüzünden tam tersi şeyler yapmaya başladı.Az önce çok mutsuzdum.Şimdi kendimi kafama balyoz yemiş gibi hissediyorum.7 yıl sonra kavuştuğum yavrumu sevmek yerine neler peşine düştüm.Yok gündüz uykusu, yok şu kadardan az olmamalı.Gece bir kez kalkmalı, gece beslememeli.Bu yazı çok güzel. Çok sağolun.Beni bugün yeniden ANNE yaptı bu yazınız.

    YanıtlaSil
  16. Öyle doğru öyle güzel bir yazıki elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. süper bir yazı bloğu takipteyim bende beklerimm.
    http://kelebekkizim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  18. Gezinirken yaziniza rastladim. Biz italyada yasiyoruz ve ne zaman doktora gitsem kizimla uyudugumuzu ve gecede uc kez beslendigini soylesem tepki aliyordum. Cok mutlu bir bebegim var ve henuz dokuz aylik. Ayrica almanyada yasayan akrabalarimizda beni elestiriyorlardi. Emerek uyutmak bebegi bir birey yapmaz falan dedikce sinirlerim bozuluuyordu. Oncelikle ben bbegimsiz uyuyamiyorum zaten o bensiz nasil uyuyabilir ki. Gozlemlesigim kadariyla hem birada hemde almanyadaki akrabalarimizin cocuklarinda mutsuzluk ve ice kapaniklik hakim. Oysa benim bebegim oyle sevecen ve gulee yuzlu ki ona kotuluk mu yapiyorum iyilik mi benimde aklimi karistirmya baslamislardi. Yaziniz yuregime su serpti. Zaten bir cocugu baglasanizda en fazla bes yil size bagimli sonrasinda bu gunleri ozleyecegimizi biz istesekte bu kadar bagli olamayacagimizi duaunuyorum. Zamani geldiginde kendi bireyligini ispatlamak adina ayri yatacaktir. Prof. Dr. Nusret Kaya sadece uc yasindan sonra birlikte uyumanin cinsel takintilar olusturabilecegini soyluyor ki o zamana kadr beni anlayacak duruma gelecek ve yavrumu ayri ytmaya ikna edebilecwgimi dusunuyorum. Bu gunlerimizin tadini cikarmak umidiyle. Sevgilee..

    YanıtlaSil
  19. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil