23 Ağustos 2010 Pazartesi

Bebekle beraber uyumak uzerine


Defne doğmadan çok önce onunla beraber uyuyacağımızı biliyordum.
İnsan sevdiğiyle beraber uyumak ister,öyle değil mi?
Gece yarısı uyandığında sevdiklerinin,güvendiklerinin yakınında olduğunu bilmek ister.Bebekler için cok onemli bu.
Çeşitli sebeplerden dolayı aile yatağını tercih etmeyebilirsiniz. Eşlerden biri istemeyebilir.Yatağınız,yatak odanız küçük olabilir. Ancak 'bebeği ezerim','ya alışırsa,kendi yatağına geçmezse' diye vazgeçiyorsaniz, bir daha düşünün derim.
Pek çok toplumda,örneğin Japonya'da,Hindistan'da bebekle beraber uyumak çok normal bir şey. Eskiden bizim toplumumuzda da öyleymiş. Günümüzün modern toplumunda ise bebekle beraber uyumak çok tehlikeli addediliyor,ani bebek ölümü sendromundan korkuluyor,bebeği yatağınızdan gönderemeyeceksiniz deniliyor.
Anne-babayla beraber uyumak bebek için tehlikelidir diyorlar.Peki bir odada tek başına uyumak bir bebek için güvenli midir? Acil bir durumda odada çıkamayacak bebeğin tek başına bir odada uyuması güvenli midir?
Gerekli güvenlik tedbirlerini aldıktan sonra bebekle uyumanın hiçbir sakıncası yok.
Tam tersi, anne ve babasıyla beraber uyuyan çocuk kendini güvende hisseder. Zamanı gelince de kendi yatağına güvenle gecis yapar.
Defne'yle ilk günden beri beraber uyuduk biz. Geceleri emzirmek de daha kolay oluyordu böylece. Bebeğim yanımda yattığı için,o gece uyanıp da meme aramaya başladığı zaman uyanıp hemen oracıkta yatarken emzirebiliyordum. Sonra ikimiz de yeniden uykuya dalıyorduk.
İngiltere'deki evimiz küçüktü,Defne'nin ayrı bir odası yoktu.
2.5-3 yasina gelip,bir kaç arkadaşının kendi odalarında,kendi yataklarında uyuduklarını gordugunde o da heveslenmeye başlamıştı. Oradayken arada sırada yer yatağında yatmaya başladı,yine bizim odamızda,ama bizden ayrı. Sonra buraya geldik ve Defne'nin kendine ait bir odası oldu. Bir hevesle yatmaya başladı odasında ancak daha önceleri sabaha kadar deliksiz uyuyan kızım,geceleri uyanıp ağlamaya başlamıştı.Zaten Derin için iki-üç kez uyanıyordum,bir de Defne için kalkmak çok zor gelmeye başladı. Üstelik öyle bir ağlıyordu ki bütün ev halkı uyanıyordu!
O yüzden eşimle karar verdik. O, bir süre için diğer odada uyuyacaktı. Ben de çocuklarla beraber yatak odasında. Sanırım kendi talep etmediği halde bizim böyle bir değişiklik yapmamız Defne'yi cok rahatlattı. Nerede isterse orada yatabileceğini söyledik.Birkaç hafta sonra yeniden odasında uyumak istediğini söyledi. Bir kaç gün orada,birkaç gün benimle uyuyor,iki oda arasında gidip geliyordu. İki haftadır artık hep kendi odasında uyuyor. Bazı günler,sabaha karşı beş,altı gibi yanımıza gelse de,biliyorum ki,artık kendi odasında da deliksiz uyuyabiliyor.
Tabiri caizse,anne babasına 'doyan' çocuk, zamanı geldiğinde bağımsızlaşıyor.Kimi çocuk için 3 yaştır kimi çocuk için 5,kimi içinse 7. Defne 3.5 yaşında.
Şu son günlerde, geceleri çok uyansa da,yanımızda yatan bebeğimin sıcaklığını doyasıya hissedip,bebek kokusunu içime çekerek uyuyorum. Göz açıp kapayana kadar Derin oğlum da deliksiz uyumaya başlayacak ve sonra o da gidecek yanımdan,biliyorum.

Bu konuyla ilgili daha önce yazdığım yazılar için tık

Kitap önerisi Three In A Bed.

12 yorum:

  1. ben anne değilim ama bir teyzeyim ve bu attachment parenting olayını da son zamanlarda çok duyar, fazlaca da okur oldum.
    genelde de bebeğin anne-babasıyla ama özellikle de annesiyle uyumasını savunan bir yaklaşım. benim merak ettiğim nokta ise şu;
    bu anne ve babanın ilişkisini ne yönde etkiliyor? sonuçta anne-baba da olsan hala bir kadın ve bir erkeksin. bu noktadaki ayarlamayı nasıl yapmak gerekiyor? anne olunca fikrim değişir belki ama şu anda dışarıdan bakan bir çift göz olarak bencilce düşünüyorum sanırım. şahsen ben eşimle de olan özel hayatımı devam ettirmek isterim. bunun da sağlıklı anne-baba demek olduğuna inanırım. siz bunu deneyimleyen ebeveynler olarak herhangi bir olumsuzluk yaşadınız mı mesela?
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. bu aylarda yani derin'in aylarında bebekler çok sık uyanıyorlar gerçekten. cem de öyleydi, şimdi bakıyorum kuzenimin oğlu da aynı.

    YanıtlaSil
  3. Nzn,
    Dogru anladiysam sorunu,bebegi yatak odanda uyutuyorsan eger,yapman gereken tek sey biraz daha yaratici olmak ;)Sonucta ev sadece o odadan ibaret degil :)
    Bu konuyla ilgili yazilmis baska bir link vereyim sana:http://attachmentparenting.org/blog/2009/04/03/doesnt-attachment-parenting-get-in-the-way-of-your-sex-life/

    Yasemin,
    Derin dun gece saatte bir, yarim saatte bir falan uyandi :(

    YanıtlaSil
  4. Biz Ela 9 aylik olana kadar yanimizda yatirdik, 13-14 aylik olana kadar odasinda rahatca uyudu. Fakat sonra yine hep yanimda olmak istedi, son birkac aydir bizim yatakta ucumuz yatiyorduk. Gecen gun yatagini yine bizim odaya gecirip korkuluklarini da actik, boylece yatagimiz da genisledi, simdi yine sarmas dolas uyuyoruz sabaha kadar. Ela mutlu, biz de bu gunler geri gelmeyecek diye tadini cikarmaya bakiyoruz...

    YanıtlaSil
  5. Isil yazilarinin sessiz bir takipcisiyim, emziren anneler sayesinde bloglarindan haberim oldu. Defne ile Derin (ve sen) ayni yatagi paylasirken Derin'in gece uyanmalarindan Defne rahatsiz olmuyor mu uyanmiyor muydu bundan bahsedersen cok sevinirim.

    YanıtlaSil
  6. Hosgeldin Bahar! Emziren anneler grubunda kendimi cok yakin hissettigim annlerden birisin.
    İlk haftalarda Derin'i emzirecegim zaman diger odalardan birine goturuyordum Defne uyanmasin diye.Bazen Defne uyaniyor,beni yaninda goremeyince agliyordu.Bir kere uyaninca uyumasi da uzun suruyor onun. Bazen Derin'i yatak odasinda emziriyordum,miriltilardan Defne uyaniyordu.Bir kac hafta sonra alisti Derin'in sesine,uyanmamaya basladi.Ben de bu konuyu cok merak ediyordum Derin dogmadan once,forumlara baktigimda cocuklar birbirlerinin sesine alisiyor diyorlardi,gercekten de oyle oldu.Gecenlerde,tatilde,otel odasinda,hepimiz ayni odada uyuduk.Derin cok uyanip agliyordu,sanirim dis cikariyordu ve epey agrisi vardi.Defne o zaman da hic uyanmadi.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. Isil cok sagol cevabin icin, ancak gordum. Bu durumda odalari hic ayirmasak olabilir gibi gorunuyor, isimiz kolaylasti demektir :) Ben de senin yazilarini cok begeniyorum.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Senin blogunu okurken yanimda mendil bulunduracagim bundan sonra,, hep aglama istegi uyandiriyor bende yazilarin,,

    YanıtlaSil
  9. Hay allah,ben de insanlar blogumu okurken icleri acilsin,yuzlerinde bir gulumseme uyansin,kendilerini iyi hissetsinler isterim.Senin bu durumunu biraz da hormonlara bagliyorum Yabancim :)

    YanıtlaSil
  10. Isil blogun cok ilham verici, ic acici endiselenme,, benim bu asirilik hallerim gecicidir herhalde dedigin gibi fakat mesela su yazinin son cumlesinde,, 'o da gidecek yanimdan biliyorum' demen, bana mesela cocugumu kaybetmisim gibi hissettirdi,, Bunlari tabii ki ongorup engel olamazsin da ben bundan sonra yorum birakirken pozitif yorumlar birakmaya calisayim bari,, :)

    YanıtlaSil
  11. yok yok Yabancim,sen icinden nasil geliyorsa yaz.Duygusal bir yani da var tabii bu yazilarin,bunlar aslinda cok duygusal konular oldugu icin,yazilanlar da oyle.
    ote yandan,cocugun buyumesiyle beraber anneden bagimsizlasmasi,yavas yavas anneden kopup bagimsiz bir birey olmasi, anne icin hem aci hem tatli bir tecrube.O da yakinda gidecek derken bunu kastetmek istemistim sanirim.

    YanıtlaSil
  12. Işıl selam. Sanırım gerçekten hiç tanışmadık, yorum bıraktığımı da zannetmiyorum.

    Ben Aslı, sadeceanne.com'un yazarı. Seni uzunca süredir API 'dan ve tabiki emziren annelerden takip ederim, anneliğime katkıların büyüktür.

    Bu uyku konusunda son zamanlarda yazılan çizilenler beni de çok rahatsız ediyor.

    Benim kızım Ada da 3 yaşını biraz geçti. 2.5 yaşından beri odasında yatmayı tercih ediyor. (Genelde uyuyana kadar yanında yatıyorum ve gece uyandığında hemen yanına gidiyorum) Haftada belki bir gece sabaha kadar uyumaya başladı. Diğer geceler ortalama 2 kere uyanıyor. Yanında beni istiyor, gelince uykusuna hemen devam ediyor. Bunu yapmak çok mu zor? Çocukların gelişimi çok göreceli, her anne kendi çocuğunu bilmeli, ama 3 yaşında gece hala uyanmak çok da normal birşey.

    Gün olur bir çocuğum daha olursa, sanırım hep beraber aile yatağına geçeriz diye düşünüyorum. Doğalı bu gibi geliyor.

    Bir ses vermek istedim. Sevgiler

    Aslı

    YanıtlaSil