22 Aralık 2010 Çarşamba

Emzirme Reformu Mimi

Bugun pek cok blogta Emzirme Reformu Sobesi baslikli postlar var. Emzirme Reformunu yayginlastirmak icin atilan yeni bir adim. Sevgili Elif beni sobelemis.
Emzirme Reformu'nu baslattiklari icin bu vesileyle Blogcu Anne Elif'e ve Calisan Gebe Simge'ye tekrar tesekkurler.

(1) Türkiye’de ilk altı ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç? (*)
Tam olarak hatirlamiyorum ama cok cok dusuk %5in bile altinda oldugunu biliyorum.Defne henuz cok kucukken bu rakama internette denk gelmis ve sok olmustum.Hatta suraya da yazmisim.

(2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütü ile beslediniz?

Defne,3 Ocak'ta 4 yasina giriyor.Onu halen emziriyorum.Derin de 17 Ocak'ta 1 yasina giriyor. Yani son bir yildir iki cocugumu birden olmak uzere tam 4 yildir emziriyorum :)

(3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

Defne'ye hamile kaldigimda zaten calismiyordum. O yuzden boyle bir sey soz konusu olmadi.

(4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?

Bkz. soru 3 :)

(5) Emzirdiğiniz ya da süt iznini kullandığınız için iş yerinde mobbing (tepki, işi bırakmanız için baskı) ile karşılaştınız mı?

Bkz.soru 3

(6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarıda emzirmeniz gerektiğinde sıkıntı yaşadınız mı?

Hayır yaşamadım.Ikisini de,istedikleri her yerde, ucakta, trende,parkta,markette,pazarda kisacasi her yerde emzirdim. Hatta Defne'yi Eyfel Kulesi'ne cikarken asansorde,slingin icinde emzirdim. Hic bir problem yasamadim.
Bununla beraber, Defne'yi 3 yasindan sonra disarida emzirmedim.

(7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Gerek emzirme danışmanlığı, gerekse psikolojik olarak yeterince destek bulabildiniz mi?

Sansliydim,iki bebegim de cok kolay ogrendi emmeyi. Bu surec icinde yasadigim ufak tefek sorunlari LLL'in internet sitesi,Kellymom ve uyesi oldugum iki forum sayesinde cabucak atlattim.

(8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan “sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük” şeklinde baskı gördünüz mü?

Gormedim,yurt disinda yasadigim icin bu konuda kendimi sansli sayiyorum. Karisabilecek konu komsu yok etrafimizda. Turkiye'ye tatile geldigimiz donemlerde bu tarz seyler duydum ama hic kafama takmadim. Ozellikle Defne'yi ikinci bebege hamile kaldigimda emzirirken birakmam konusunda cok sey soylediler. Ama ben doktorumun bu konuda herhangi bir problem gormedigini, Turkiye'deki yaygin inanisin aksine hamileyken emzirmenin ne anneye,ne ilk cocuga ne de anne karnindaki bebege zararli olmadigini izah etmeye calistim.
Defne'nin hala emdigini gorenler degisik tepkiler verebiliyor. En kizdigim sey boyle bir seyin direkt Defne'ye soylenmesi ,"ayip,ayip, sen hala emiyor musun?" gibi. Emdigi icin kendini kotu hissetmesini ya da bunu utanilacak bir sey olarak gormesini asla istemiyorum. Bu ikimizin sectigi bir sey. Boyle durumlarda "evet,emiyor; kizim istedigi kadar emecek!" seklinde cevap veriyorum. Yuzume karsi soylenmese de,sanirim biraz da,"Dort yildir emziriyor,biz ne dersek diyelim,bildigini okuyor,en iyisi karismayalim" gibi bir dusunce de olustu insanlarin kafasinda :)

(9) Emzirme Reformu’nu biliyor musunuz? Sizce Emzirme Reformu neden gerekli?

Evet,haberdarım. Turkiye'de dogum izni cok kisa. Bebeklerin en azından ilk 6 ay rahatca, hic bir kisitlama olmadan, anne sutu alabilmeleri, annelerinin yaninda olabilmeleri icin Emzirme Reformu'nun cok onemli oldugunu dusunuyorum.

(10) Emzirme Reformu’nu web sitesinde desteklediniz mi? Destek olmak için www.emzirmereformu.com adresindeki formu doldurmanız yeterli.

Evet.

Son olarak, emziren ya da bebeklerini emzirmek isteyen annelere soylemek istedigim bir kac sey var:
Ilk haftalar,ilk aylar zor ve yogun gecse de tecrube kazandikca her sey rayina oturuyor. Emzirmek rahatsizlik veren, caninizi yakan bir sey degildir. Ilk 10-15 gunden sonra,gogusleriniz hala yara oluyorsa, bebek gogsunuzu yanlis kavriyor demektir. Doktorunuzdan,hemsirenizden,tecrubeli birinden yardim isteyin.

Emzirmek sadece bebegi fiziksel olarak beslemek degildir,emzirmek bebegin annenin yakinligini, sevgisini hissetmesidir. Psikolojiktir, o yuzden bebekler doysalar da memede durmak ister,memeyi ararlar.

Bir annenin, gogsu alinmadigi ya da kanser ilaclari kullanmadigi surece emzirememesi ya da sutunun yetmemesi diye bir sey soz konusu olamaz. Bebek emdikce annenin sutu artar. Bebeginizi saate bakarak, dakika tutarak emzirmeyin.

Uzun sure emzirmenin herkese gore olmadigini biliyorum ancak keske her bebek en az 2-2.5 yasina kadar anne sutu alabilse diyor,herkese bol sutlu gunler diliyorum.

Postu gondermeden once Ozguranne'nin yazdiklarini okudum.

Ozgurannne cok guzel bir sey yazmis,demis ki:

Emzirmenin aşkı olumsuz etkisi kısmı da bana komik geliyor. "Kutsal ana" kavramını atın kafanızdan. O sadece sizin zihninizde. Süt, kan, bunlar hayatın parçası. Hayatın sadece estetik yönlerini alıp diğer yönlerini görmezden gelen aşk olmaz olsun. Kadın bir bütündür, parçalanamaz, bölünemez. Bunlar kültürün baskıladığı yabancılaştırıcı hareketler. Meme yemek de olur, yastık da olur, dünyanın en güzel şeyi de olur. Hepsi birden olabilir. Memelere özgürlük.


Aynen katiliyorum.


Katilmak isterlerse ben de topu Yasemin'e,Evren'e, Yesim'e ve Esra'ya atiyorum.

6 yorum:

  1. Yazarim, memnuniyetle... :)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba

    benim bir sorum olacak ama luften yanlis anlamayin sizi sorgulamak icin degil de anlamak icin soruyorum. 4 yasina kadar emzirmenin cocuga ne gibi bir faydasi? Yasi itibariyle, alamasi gerek vitamin ve minaralleri yedegi yemeklerden aliyor olmuyor mu?

    Aysegul

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Aysegul,
    yemeklerden de aliyor elbette ama anne sutu, 2 aylik bebege ne kadar faydaliysa 4 yasindaki cocuga da ayni derecede fayda sagliyor.Cocuklarin bagisiklik sistemi 7 yasina kadar gelismeye devam ediyor, o yuzden anne sutunun icerdigi immunoglobin halen cok onemli.Anne sutu yasayan bir sivi gibi,cocugun yasina ve ihtiyacina gore surekli degisiyor ve fayda saglamaya devam ediyor.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. ışıl selam, mimi cevapladım. sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. merhaba,
    oğlum 15 aylık ve emziriyorum.
    Sizin gibi çokta uzun süre emzirmek istiyorum:)
    fakat benim sorum oğlum anne sütü dışındaki gıdaları çok az tüketiyor hatta vermesem ihtiyaç bile duymuyor. Siz böyle bir sıkıntı yaşadınız mı? nasıl çözdünüz? ya da bunu bir problem olarak görmemeli miyim? Tecrübeleriniz ile bana yardımcı olursanız çok mutlu olacağım. Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Sierva,
    biz de aynisini yasadik,cok normal.kinci yilda da anne sutu cok besleyici. Hic endiselenme,18.aydan sonra %50 anne sutu,%50 yemek seklindeydi Defne'nin beslenmesi de. Sonra sonra yavas yavas artarak gitti.
    Su sitede daha fazla bilgi bulabilirsin:
    http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html
    Sevgiler

    YanıtlaSil