3 Şubat 2011 Perşembe

Derin buyurken

Bebeklerin 1 yasina girdikten sonra buyuk bir degisim gecirdikleri bir donem var. Derin su an oyle bir an'i yasiyor. Cok seviyorum bu donemi. Birden bire zihinleri aciliyor sanki,soylediginiz seyleri daha bir anlayarak bakiyorlar yuzunuze, daha cok tepki veriyorlar. Defne'den de cok net hatirliyorum bu  donemi.
Defne ve Derin cok farkli karakterler.
Derin dogustan 5-6 aylik olana dek nispeten kolay bir bebekti. Geceleri 2-3 kez uyanirdi. Defne'de daha cok zorlandigimi hatirliyorum. Bir kere, Defne zor uyuyan bir bebekti. Derin ise uykusu gelince fazla naz yapmadan uyuyan bir bebek.Gel gor ki, 4.aydan sonra gunduz uyudugunda, en fazla yirmi dakika-yarim saat uyumaya basladi. Defne ise 1.5-2 saat uyurdu gunduzleri.
Ne olduysa 7-8 aylikken oldu. Tipiktir,bebekler dis cikarmaya, bir takim gelismeler gostermeye baslar bu donemde,geceleri de daha cok uyanmaya baslarlar. Nitekim Derin'de de ayni seyler oldu.Hala da duzelmis degil.Zaten 2-2.5 yasina kadar cok sey beklemiyorum bu konuda. Defne'den hazirlikliyim :)
Derin Defne'ye gore daha sosyal bir bebek. Yabancilardan cekinmiyor, hemen herkesin kucagina atlayip gulucukler saciyor. Defne'yo oyun gruplarina ya da kutuphaneye falan goturdugumde yanimdan bir an olsun ayrilmazdi. Ancak 2.5 yas civarinda benden 1-2 metre uzakta oynamaya baslamisti. Derin ise arkasina bakmadan basip giden bir cocuk. Karakterin disinda bir de ilk cocuk ve ikinci cocuk olmanin da etkili oldugunu dusunuyorum bu konuda. Defne'den dolayi, Derin baska cocuklara da daha kolay yaklasabiliyor.
Turkiye'den buraya tasinacagimiz donemde yeni bir huy edindi: yataga yatirdigimiz an uyanmaya basladi. Gunduzleri genelde slingte uyuyordu zaten, hepten slingte uyur oldu. Gun icinde disari ciktigimizda pusette durmuyordu, en fazla 40-45 dakika sonra aglamaya basliyordu. O yuzden disari cikarken de surekli slingteydi. Aksamlari da ben koltukta, Derin kucagimda uyuyordu. Cok zor oluyordu,yerimden kipirdayamiyordum cunku. Yatirsam 20 dakika sonra uyaniyor,sonra uyutmasi zor oluyordu. Bugunlerde yavas yavas bu dongu kirilmaya basladi. Iki hafta once puseti cikardim,ozlemis mi ne, guzel guzel oturuyor simdi.
Aksamlari uyudugunda, biz otururken en azindan koltuga yatirabiliyorum. Bazen uyaniyor,emziriyorum, kucagimda uyuyor bir sure,sonra rahat edemedigini hissediyorum,yatiriyorum koltuga,uyanmiyor artik. Defne'den daha sosyal,daha rahat olmasina ragmen, dokunmaya, kucaklanmaya cok ihtiyac duyan bir bebek. Ihtiyaci karsilanmis olmali ki,yavas yavas atlatiyor bu donemi.
Bir ay kadar once yurumeye basladi, tabii dunyasi degisti cocugun. Yeni bir takim huylar edinmeye basladi. Ornegin ciglik atmak gibi.. Bir seyi istedi diyelim, ama ona veremeyecegimiz,bebek icin uygun olmayan bir sey,basiyor cigligi. Beni goremedi diyelim odada, ciglik atiyor. Seviniyor ciglik atiyor. Veya Defne onundeki oyuncagi aldi diyelim, basiyor yaygarayi.
Yakin arkadaslarimin cocuklarinda hic gormedim boyle bir ciglik atma olayini. Ama baska ortamlarda gordum ve ne yalan soyleyeyim, anne-baba cocukla pek ilgilenmemisler ki,cozumu ciglik atarak,bagirarak iletisim kirmakta bulmus diye dusunurdum. Derin sayesinde boyle olmadigini ogrenmis oldum :)
Bir yerde okumustum ya da duymustum,tam hatirlamiyorum ama suna benzer bir seydi:Tek cocugu olanlar, tum cocuklari kendi cocuklari gibi zannedermis. Iki cocugu olanlar cocuklarin biraz farkli oldugunu dusunurmus.Uc cocugu olanlar ise tum cocuklarin birbirinden farkli oldugunu anlarmis :))
Derin'in bu ciglik atma olayini nasil cozebilirim diye arastirinca "baby signing" cikti karsima. Bir kac anneyle konustum, erkekler kizlardan daha gec konustuklari icin cok faydali bulmuslar. Bu sayede cocuklari, duygularini ifade etmeyi ogrenmis, daha sakin olmuslar.
Dvd'yi ismarladim,bakalim,bekliyorum. Bir faydasi olacak mi, paylasirim ileride.
Bugunlerde Playful Parenting diye bir kitap okuyorum bir de, ebeveynlikle ilgili okudugum en iyi kitaplardan biri. Ozellikle 3 yasindan buyuk cocugu olanlar icin cok yararli olabilecek bir kitap. Bu kitap ayri bir yazi konusu.

6 yorum:

  1. 3 yasindan BÜYÜK cocuklar icin mi? Tam bana göre, merakla bekliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Isilcim okurken aklima geldi Nehir'i de tam 1 yasindan once tum Aralik/Ocak ayi boyunca krese slingde tasimistim da ondan sonra bebek arabasini tekrar kullanmaya baslayinca pek bir mutlu olmustu, pasa pasa oturmustu uzun sure.

    YanıtlaSil
  3. Isilcim, sayfayi ilk actigimizda arka plan cok koyu mavi.. okumasi cok guc oluyor. yorum birakmak icin tiklayinca duzeldi.. bir ara bir bakiver, aklinda olsun..

    erkek cocuklari kizlardan daha cok tensel temas istiyorlar diye okumustum sanki bir yerlerde..

    YanıtlaSil
  4. Sanki Ela'yi okudum her cumlende :) Iki kuzen arasinda bu kadar benzerlik olur ancak! Ela'da ciglik atma huyu tamamen gecmese de eskisi gibi cok degil, simdilerde biri elinden biseyini alirsa filan ciglik atiyor ve ben hala sabirla ciglik atmadan istemesi gerektigini anlatmaya calisiyorum. Zamanla gecicek heralde :) Surekli dokunma, kucaklanma olayi da aynen, uyurken mutlaka ama mutlaka ayaginin ucunu bile olsa elletmeden uyumuyor, illa elim bi yerlerine degsin istiyor, oyle de yapiyoruz ama ona ragmen hala geceleri uyanip orda miyim diye bi yokluyor gene :) Ama boyle fotografsiz yazi olmaz, derintosumla defdefimin fotosunu da isterim :)

    YanıtlaSil
  5. ben cok alakasiz bir benzetme yapiyorum hep ama dort tane kedim olmustu ve dordunun de huyu birbirinden farkliydi,, ama cinsiyete bagli ozellikleri ortakti,, mesela erkek kediler daha uslu ve munis oluyordu,, disiler daha oyuncu, merakli, avci ruhlu,, :) bebekleri kedilerle kiyaslamak dogru degil ama dusunmeden de edemiyorum,, tabii tek tecrubem onlarlaydi benim,,
    senin yazdigin bu sozu sevdim ama, unutmamaliyim; tek cocugum olursa tum cocuklari kendi cocugum gibi sanma yanilgisina dusmemek icin,,

    YanıtlaSil
  6. Kedilerle bebekler kesinlikle birbirleriyle kıyaslanabilirler. Hatta bebek sahibi olmadan önce kedi sahibi olunmasını öneriyorum, kendi tecrübemden dolayı :)
    Bebekler kediye, oyun çağı çocuklarıysa köpeğe benziyorlar :)

    YanıtlaSil